Вишковић: Веће плате од Нове године

Република

У Бањалуци је данас одржан састанак премијера Републике Српске Радована Вишковића са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Састанку су присуствовали предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић и министри Српске – финансија Зора Видовић, правде Антон Касиповић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, управе и локалне самоуправе Лејла Решић, просвјете и културе Наталија Тривић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Премијер Српске је рекао да су створене могућности за разматрање приједлога раст плата у реалном сектору. Истакао је да је Влада данас усвојила законска рјешења којима ће најниже плате бити повећане за 20 одсто, плате у средњој групи за 10, а оне највише пет одсто.

– Кренули смо са образовањем, затим са полицијом, а сада имамо законе који се односе на јавну управу, образовање и правосуђе и сви ће имати повећање плата од Нове године – рекао је Вишковић.

Мишићева је након састанка рекла да је разговарано о потреби повећања плата у Српској, посебно најниже плате, те о измјенама Закона о раду, како би се могла остварити одређена права, као и о јачању социјалног дијалога.

– Затражили смо да плате буду повећане најмање 10 одсто. Све испод тога је премало. Наш захтјев је да најнижа плата буде 550 КМ, а до другог квартала 2020. године да буде 600 КМ – рекла је она.

Мишићева је истакла да Синдикат тражи наставак преговора, јер жели да се дође до документа који ће омогућити и законски гарантовати раст плата сваке године.

– Цијенимо да Влада треба да обезбиједи реалан раст плата. Потребне су измјене Закона о раду до краја године како би радници у реалном сектору остварили права која други радници већ имају – навела је она.

(РТРС)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu