Вучић и Дачић о разговорима у Бриселу

Регион
Вучић након разговора с Тачијем: Договорено да се проблеми рјешавају у миру

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је са предсједником Косова Хашимом Тачијем у Бриселу отворено разговарао о многим питањима, те да је договорено да сви проблеми морају да буду ријешени у миру.

„Разговарали смо о томе да се усредсредимо на дијалог, да покажемо да можемо да разговарамо и да рјешавамо отворене проблеме. Отворено смо разговарали о многим питањима, нисам претјерани оптимиста, али смо та питања отворили. Не бих да износим детаље“, рекао је Вучић након састанка са Тачијем у Бриселу, одржаног уз посредство високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Вучић је рекао за РТС да је договорено оно што је врло важно за Србе на Косову и Метохији и то ће, како каже, обје стране поштовати – да сви проблеми морају да се ријеше у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбједност и сигурност грађана.

Он је истакао да је то врло важна порука за све грађане Србије, јер постоје питања на која нема одговора.

„Поставило би се питање шта ако неко у току љета крене да заузима сјевер Косова. Шта би ту био наш одговор? Да ли би наш одговор био војни или да имамо још једну `Олују` или `Бљесак`?“, каже Вучић.

Он је додао да политика Србије мора да буде много одговорнија од политике која је била и деведесетих и двијехиљадитих година.

„Ми морамо да сачувамо народ на његовом огњишту, али истовремено не смијемо да допустимо да му се догоди трагедија која му се у то вријеме дешавала“, истакао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да договорено да се дијалог интензивира.

„Долазит ће представници Европе у Београд, долазит ћемо и ми у Брисел чешће“, навео је Вучић, напомињући да су људи из ЕУ данас током разговора били „максимално коректни“.

Он је истакао да ће се у наредном периоду обратити нацији са рјешењем за косовско питање, али је додао да не може са сигурношћу да каже када ће то учинити.

„Када будем видио да ли имамо некакву шансу да направимо компромисно рјешење, које нећу да потписујем, народ ће рећи да ли жели или не жели. Не треба се плашити самовоље“, истакао је Вучић.

Он указује да за било какав компромис морају да буду укључене све велике силе и то „ако се буде могло доћи до компромиса и ако се српски и албански народ сагласе са компромисом“.

Ивица Дачић: Тешки разговори у Бриселу, позиције Београда и Приштине значајно удаљене

Министар вањских послова Србије Ивица Дачић изјавио је да делегације Београда и Приштине у Бриселу данас воде тешке разговоре и да су позиције и даље значајно удаљене.

Дачић је истакао да је компромис неоходан како би дошло до трајног рјешења у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

„Уколико не дође до трајног рјешења изгубит ће сви. Препрека за трајно решење јесте став Приштине која не жели компромис“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Он је рекао да Београд у Бриселу брани националне интересе Србије и да при томе неће пристати ни на какав ултиматум.

Дачић је истакао да обје делегације разумију важност наставка дијалога, као и да очекује да и Приштина схвати да је неопходно да се хладне главе размишља о проналажењу трајног рјешања, које би помогло постизању помирења, регионалног мира и стабилности, економског развоја и напретка у процесу еуроинтеграција.

„Србија остаје при ставу који је заступала од почетка, а то је да желимо наставак дијалога, трајно решење које је засновано на компромису. Начин доласка до компромиса је свакако тежи када нека страна ултимативно инсистира на својим ставовима. Очекујемо да Приштинска страна разуме да питање Косова није ријешена ствар“, оцијенио је Дачић.

Он је указао да су се промијениле међународне околности и схватање косовског проблема широм свијета, преносе београдски медији.

„Уколико неко инсистира да Србија прихвати једнострано проглашену независност Косова, онда не треба ни да губимо вријеме око свега тога“, поручио је Дачић.

(КЛИКС)

 

Mobile Sliding Menu