Дачић разоткрио шиптарску амбасадорку

Регион

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић изјавио је у Њујорку да је амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку и даље држављанка Србије, документујући то фотокопијом њеног извода из књиге држављана.

„Можда ће Читаку сад рећи да није тражила отпуст из српског држављанства, јер је то за њу небитно. Али питајте Немце да ли је небитно, будући да Немачка тражи од сваког Албанца са КиМ потврду о отпусту из држављанства Србије“, рекао је Дачић.

Он је додао и да је она уписана у матичну књигу рођених за подручје Приштине.

Истакао је и да велики број Албанаца који раде у УН јесу и даље држављани Србије.

„Како кад треба да добијете посао, да остварите своја права, да вам Србија враћа кредите, ви сте држављани Србије, а залажете се за своју државу Косово. Могла је Читаку да тражи отпуст, али није. Према томе, немојте тако да говорите о својој држави“, рекао је Дачић поводом њених ранијих тврдњи да Албанци у Србији нису имали право на употребу албанског језика и писма.

Дачић је на сједници СБ УН посвећеној ситуацији на КиМ показао како је изгледао извод из матичне књиге рођених које су српске власти издавале 1990. године на КиМ који је двојезични, а текст је прво написан на албанском, па на српском језику.

„Хоћете ли да погледате, тада сте имали десет година“, упитао је Дачић Читаку и додао да је и она имала такав извод, на албанском и на српском језику.

Он је навео да су чак и Србима на КиМ издавана двојезична документа, прво на албанском, па на српском језику.

„Како вас није срамота да лажете да нисте имали право да користите албански језик у Србији“, упитао је Дачић Вљору Читаку.

(Независне новине)

Mobile Sliding Menu