Деблокада инвестиција: Хоће ли политика и економија замијенити мјеста? (ВИДЕО)

Регион

Милијарде на чекању. Тако би се најкраће могло описати вријеме до формирања новог Савјета министара.

Низ пројеката, тринаест мјесеци након избора, чека да на љествици приоритета политика и економија замијене мјеста.

Зоран Тегелтија најављује да ће то и учинити. У томе има подршку привредника, економиста, али и политичара.

Сагласни да у наредне три године, колико је остало до краја мандата, на овом путу нико нема право на грешку.

Међу бројним пројектима, чија би реализација ускоро требало да почне је и водовод и канализација у Градишци. Око 20 милиона евра за ове намјене одавно чека да буду завршене процедуре у Сарајеву, да их одобри Парламентарна скуптшина БиХ.

– Предвиђено је да се ради каналисање и пречишћавање отпадних вода нашег града и рехабилитација постојеће канализационе мреже – рекао је дирктор Водовода Градишка Сандро Зеничанин.

Ово је само кап у мору пројеката, који су због тромости административног апарата или незаинтересованости одговорних на нивоу БиХ гурнути у страну. План нове власти која би ускоро требало да буде формирана јесте да све то убрза. Милијарде су у инфраструктурним пројектима, па привредници, економисти и руководство Републике Српске нема дилему чему треба дати предност.

– Када буде завршено формирање Савјета министара биће деблокирана средства за наставак изградње дионице аутопута од ентитетске линије код Добоја до мјеста Јоховац за шта је обезбјеђено 150 милиона евра – истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Економисти рачунају колико само у инфраструктурним пројектима има новца на чекању. Кажу то није мало, ако се зна да то за собом повлачи и нова радна мјеста, запошљавање и већи бруто друштвени производ.

– Отприлике двије милијарде пројеката је на чекању због ове ситуације у којој се налазим – каже економиста Александар Љубоја.

(РТРС)

Mobile Sliding Menu