Додик: Бакир пријети из празне пушке, све више сам убијеђен у самосталност Републике Српске!

Регион

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да никад није престао да сања самосталну Републику Српску и да је сада све више и на јави увјерен у то.

– Република Српска је стабилна, иде својим путем, само нема брзих рјешења. Вратићемо се на дејтонску позицију. Ако нам то не дају у складу са међународним актима, тражићемо право на самоопређељење. Република Српска има капацитете и вољна је да брани свој народ, своје вриједности и своју државу – рекао је Додик за београдски Ало.

На питање да ли би то могло довести до нових оружаних сукоба као што поручују из Сарајева, Додик је поручио да рата неће бити.

– Овђе неће бити рата. Kакав Бакир Изетбеговић и његова прича, он пријети из празне пушке. Нема више интервенционизма, нема формалне могућности за рат – истакао је Додик. Српски члан Предсједништва БиХ је, међутим, упозорио на опасност која пријети од нелегалног наоружавања паравојних бошњачких формација које врши СДА и одржавања војних вјежби на Влашићу и у Цазину.

Доик је истакао да ће пратити и питати шта значи изјава Бакира Изетбеговића, коју је у више наврата поновио, о повећању производње оружја у шест фабрика у Федерацији, а под фразом “за не дај Боже”.

– БиХ би требало да тежи демилитаризацији, а они су покупили учеснике претходног рата и покушавају да од њих направе паравојне формације “за не дај Боже”. Мисле да ће доћи тренутак када би уз помоћ џихадиста и НАТО могли да униште Спску. Ми у Републици Српској имамо систем како да се бранимо и да то елиминишемо у самом зачетку – каже Додик.

Он је навео и да ће коалиција на власти у Републици Српској изаћи са захтјевом за посебну сједницу Скупштине Републике Српске, на којој ће се расправљати о свему што се дешавало у прошлости у вези са понашањем високих представника.

Додик је рекао да ће бити разговарано о “превари и подвали која се зове ‘бонска овлашћења’ и безакоњу које су наметали сви високи представници, које ће Српска тужити јер су били “велики преваранти и криминалци”.

– Са Федерацијом БиХ ћемо разговарати о свим овим девијацијама. Тражићемо да разговарамо са релевантним представницима Бошњака и Хрвата. Предложићемо да се коригују нека рјешења и на силу наметнути закони, који су антидејтонски. Уколико они одбију те приједлоге, ми ћемо се вратити у Скупштину и одбићемо сва наметнута рјешења високих представника – објаснио је Додик. Он је поновио да БиХ треба вратити на дејтонски устав, јер ако се не врати, БиХ ће нестати.
– То сви треба да знају. Нема више уцјена. Република Српска неће у НАТО и у томе пратимо Србију. Нећемо границу на Дрини међу Србима. Предсједник Србије Александар Вучић добро каже: “Нећете уратити ништа што ће Србе понизити и што неће бити у складу са интересима Србије”. Тако им и ја кажем: “Нећете добити ништа што није интерес Републике Српске” – навео је Додик.

Поводом најава притисака специјалног америчког изасланика за Балкан Метјуа Палмера, Додик је рекао да Палмер може да “јуриша куда хоће”, али да је крајње вријеме да се ослободи својих тегова из прошлости и постави нове основе за преговоре, а то сигурно није политика притиска.

– Јавно им кажем да ћу отићи са састанка када осјетим било какав притисак или да ћу им рећи да изађу из моје канцеларије. Не дозвољавам притиске. Неће ми они говорити шта је за нас добро. Ја сам сада тај који говори, макар се то њима не свиђало. Ми не мислимо да је наш интерес НАТО и не дам им ни први корак – објаснио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да су америчке приче о руским базама у Републици Српској “глупости” и понавља да са руским предсједником Владимиром Путином никада није разговарао о бази, али јесте о привредној сарадњи, што је на Западу дочекано “на нож”.

– Њима је било важно да оптуже Додика за пријатељство са Путином. Ја сам поносан на то пријатељство и шта је ту проблем? Жао ми је само што са Путином нисам чешће јер од њега имам шта да научим – истакао је Додик. Он је нагласио да је Путин рационалан политичар, за разлику од оних са Запада који су увијек покушавали да му наметну своје интересе.

– То никада нисам доживио од Путина. Од њега сам добио само разумијевање и никада никакве захтјеве и условљавање. Увијек ме је питао како нам може помоћи, а не шта ми морамо урадити, а гђе год да одем на Запад слушам причу да нешто морам да урадим. То су велике разлике – рекао је Додик. Он је поновио да није руски човјек, него је човјек српског народа.

– Ја сам Србин и када ме неко види сигурно би ме по мом стасу прогласио за великог Србина. Пошто не могу да будем њихов, јер нећу да будем ничији, онда ме прогласе да сам руски. Мислим да је за положај Срба најбоља политика коју ја водим – политика која уважава пријатеље и не прихвата да јој се намеће нешто што би било казна за мој народ – закључио је Додик.

(СРНА)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu