Додик за руски Спутник: Запад гурнуо БиХ у муљ, сада нас гурају у НАТО (ВИДЕО)

Регион

На годишњицу одржавања општих парламентарних избора српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик подсјећа да је једино Република Српска успјела да само послије мјесец дана има новоуспостављену владу и извршне структуре власти.

Он каже да то што на свим другим нивоима у БиХ власт није формирана, говори о једној систематској кризи која је присутна у тој земљи. Говорећи о проблему формирања власти на заједничком нивоу, Додик указује да је претходне четири године са бошњачко-муслиманском структуром у власти била опозиција Републике Српске.

„Сарајево их се ни сада не одриче. Они покушавају различитим смицалицама да их одрже што је могуће дуже на власти. Годину дана успијевају тако што измишљају разне ствари као што је прича о акционом националном плану за чланство у НАТО-у, за који знају да Република Српска неће прихватити јер има своју резолуцију Народне скупштине о војној неутралности и очувању уставног поретка. Нама није на дневном реду чланство, као ни први корак ка чланству у НАТО“, казао је Додик.

Он сматра да је суштина свега да се пронађе начин да се одрже на власти они из Републике Српске који су показали подаништво политичком Сарајеву и њиховим интересима. Говорећи о разлозима за неформирање власти на нивоу федерације, Додик указује и на проблем у односу Бошњака и Хрвата.

Бакир би унитарну БиХ

Ипак, Додик подсјећа да као политичар мора да пристаје на сваку могућност за договор, али не и да пристаје на квалификацију компромиса по сваку цијену.

„Бакир Изебеговић не одустаје од тог споразума, али сматрам да су га учили странци да буде оптимиста, а реалност је да тамо оптимизма нема. БиХ је упала у муљ и жабокречину, јер се изгубила прича да се грађани равноправно заступају. СДА тражи унитарну државу у којој нема ентитета, при чему се урушава основни концепт БиХ. У Уставу пише да је Босна и Херцеговина састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а оно што нуди СДА, јесте универзални грађанин само зато што мисле да су већина“, рекао је Додик.

Он каже да су му Американци увели санкције због његове реторике, за коју тврде да је антидејтонска, што тврди да није тачно и додаје да су највећи антидејтонски посао у БиХ радили криминалци у лику високих представника међународне заједнице.

„СДА напише документ који је потпуно антиуставан и нико не потеже питања одговорности, а ако ја нешто кажем, онда је то је аларм да ми Вашингтон успостави санкције. То и није тако лоше, почаствован сам чињеницом да не морам сваки дан да се састајем са Американцима који испостављају захтјеве“, објашњава Додик.

Странци у Уставном суду

На питање да ли ће инсистирати да странци напусте Уставни суд БиХ, српски члан Предсједништва каже да већ 15 година Босна и Херцеговина не успијевају да донесу свој закон о Уставном суду и то је разлог зашто странци остају.

Нема ниједног Уставног суда на свијету, додаје Додик, који је уставотворац, већ је према свим законима искључиво надлежан да саопшти да ли је неки пропис у складу са њим или није.

„Сада, када је високи представник скрајнут, појавио се Уставни суд у којем седе три странца и два муслимана који доносе одлуке опет на наговор високог представника. То је једна немогућа ситуација да се настави даље и постоји одређена сагласност да то треба да се ријеши у Републици Српској, али не постоји на који начин треба да се боримо“, рекао је Додик.

(СПУТНИK)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu