Додик: У БиХ не постоји консензус о чланству у НАТО савез

Република

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у згради ове институције примио новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у БиХ Ерика Џорџа Нелсона.

Нелсон је приликом предаје акредитивних писама пожелио добру сарадњу током свог мандата у БиХ.

Додик је истакао да БиХ цијени улогу и положај Сједињених Америчких Држава у вријеме заустављања рата и након рата у стабилизацији мира у БиХ.

„Дошли сте у земљу коју карактерише сложеност, састављену од два ентитета и три конститутивна народа уз сва права, који овђе живе“, казао је Додик.

Он је подсјетио да се у БиХ од 1995. године одржава мир и то је велика тековина ових народа.

„Имамо отворених питања у погледу изградње могућег консензуса за суживот у БиХ. Наш основ је Устав БиХ који је саставни дио Дејтонског мировног споразума у чијем креирању је помогла ваша држава“, казао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је искористио прилику да прокоментарише присуство високог представника те пут БиХ ка ЕУ и НАТО-у.

„Овде је предуго задржан високи представник и надам се да ћемо то што прије кориговати да престане његова функција. Желимо вашу помоћ. Ми смо опредијељени ка европским интеграцијама. Данас је Влада Републике Српске усвојила све одлуке у вези с одговорима на Упитник ЕK.
Очекујемо и да ће остали нивои власти то урадити, чиме се стварају услови да то предамо у Брисел“, рекао је Додик.

Он је информисао Нелсона да у БиХ не постоји консензус о чланству у НАТО савезу.

„Што се тиче НАТО-а ми смо опредијељени за сарадњу с НАТО-ом и имамо одређене аранжмане кроз Партнерство за мир и појединачни програм сарадње. Наши војници учествују у различитим мисијама у оквиру НАТО-а, но желим вам рећи да у БиХ нема консензуса о приступању НАТО-у. То је питање које је на дневном реду, за разлику од ЕУ гдје постоји консензус. Имат ћемо времена да појаснимо сва питања. Желим најбоље вама, вашим сарадницима и вашем предсједнику“, закључио је Додик.

(KЛИX)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu