Исламска заједница осудила паљење православне цркве

Регион

САРАЈЕВО – Исламска заједница у БиХ најоштрије је данас осудила, како је наведено, вандалски чин паљења унутрашњости православне цркве у височком насељу Чекрекчије, у ноћи са суботе на недељу.

У саопштењу Ријасета Исламске заједнице у БиХ се од надлежних захтијева спровођење истраге која ће довести до идентификације и кажњавања починилаца.

“ У случају да је кривично дјело почињено из мржње, очекујемо од надлежних полицијских и правосудних органа да у складу с тим процесуирају случај и адекватно казне починиоце“, наведено је у саопштењу Ријасета.

Из Исламске заједнице су упутили ријечи подршке православним вјерницима и свештенству Српске православне цркве.

„Још једном изражавамо своју подршку вјерницима и свештенству СПЦ-а у нади да их овај и слични напади неће обесхрабрити у очувању своје вере и традиције, поручено је из Исламске заједнице“.

Непознате особе запалиле су, у ноћи између суботе на недељу, унутрашњи дио православне цркве Рођења Пресвете Богородице у Високом. Црква се налази у височком насељу Чекрчићи. У пожару је уништен и изгорео већи део предмета, као што су иконе и свете књиге, ватра је захватила и дио кровне конструкције, а поломљен је главни део олтара.

На мјесто пожара изашли су протојереј Миљан Раденовић и припадници Полицијске станице Високо који су извршили увиђај. Црква Рођења Пресвете Богородице је обнављана протекле две године, а освештана је у септембру 2017. године.

(Курир,Тањуг)

Mobile Sliding Menu