Кустурица: На Косову пљачка вијека – Албанци профитери

Регион

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица каже да се на територији Косова у овом тренутку догађа једна од највећих пљачки у 20. вијеку и сматра да актуелно руководство мора да се бори за то богатство и да се избори и за подјелу богатства и територије.

Србија мора да се бори за дио косовског богатства и територије. Косово је једна од највећих пљачки двадесетог вијека. Не знам да ли може да се ријеши онако како смо замислили, али плаши ме да велико попуштање може да доведе у питање и народ и његову власт, јер свако попуштање води ка томе да Запад умјесто оног који обави неки посао замијени неким новим. Надам се да наше руководство неће дозволити да буде искоришћено за једнократну употребу – рекао је Кустурица.

Упитан да ли то значи да је он за подјелу Косова, Кустурица је одговорио да није битно за шта је он, већ за шта су они који о томе одлучују.

Кустурица је и поновио да су Албанци највећи профитери. Објаснио је да је то тако зато што од Наполона западна политика великих сила фаворизује разједињеност југоисточне Европе, односно Словена.

Некада су то радиле обавјештајне службе, а данас то раде војне структуре, каже Кустурица и подсјећа да се једна од, како је рекао, највећих америчких касарни у Европи налази на Косову.

То нам, каже, говори да је та територија једна геостратешка тачка.

Подсјећа и да је корпус Косовара био привилегован и за вријеме Тита који није дозвољавао повратак Срба на Косово, који је водио политику за коју може да се каже да је била ефикасна, али је српски народ тада изгубио значајан број мушког живља, чиме је смањена и репродуктивна моћ Срба.

Запитао је како једна кућа може да пристане да буде опљачкана, ако, како је рекао, већ може да се брани.

Истакао је да Косово није питање само званичне политике, већ и питање које он изражава на најбоји начин, а то је подизање споменика браћи Соколовић и Светом Макарију који је основао Пећку Патријаршију.

Ми се Пећке Патријаршије не можемо одрећи из религиозних и културолошких разлога, а он се, каже, везује за културолошке јер у језгру релегије увијек постоји и култура.

(Спутњик)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu