Лукач: Повратници са страних ратишта опасност по регион

Регион

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упозорио је данас да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро у БиХ и да због тога регион и Европа могу да имају проблеме.

Он је навео да се више од стотину џихадиста вратило у БиХ и да је њихово процесуирање на Суду и Тужилаштву БиХ, као и казне које су им изрицане, било смијешно и понижавајуће.

Говорећи на панелу о теми „Регионална безбједност и Република Србија“ на Конференцији о националној безбједности, коју је организовало Удружење грађана „Национална авангарда“, Лукач је нагласио да повратници са страних ратишта сигурно не доносе жељу за миром и суживотом у БиХ.

– Прича о дерадикализацији тих људи је по мом мишљењу чиста утопија. Ти људи неће промијенити своје убеђење из разлога што ће им неко понудити неки добар посао или бољу плату – рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, они су на ратиште отишли из вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире управо ту идеологију.

– Дерадикализација, мада се годинама о њој прича у БиХ, није дала никаве резултате и сигуран сам да неће ни дати – рекао је Лукач.

Он је навео и да сви који су се вратили са страних ратишта, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију.

– Имаћемо огроман проблем са вехабизмом у БиХ и већ сам говорио да ће се са тим суочити и муслимани, и то они који практикују традиционални ислам који нису радикални, нису опредијељени за тероризам и нормално живе – рекао је Лукач.

Он је истакао да је регионална безбједност „веома битна за Србију и Републику Српску“, али и све земље у окружењу, те указао да је „за регионалну безбједност веома битна борба против тероризма и нелегалне миграције“.

– Исламски тероризам који је присутан на овом простору постао је свјетски феномен нарочито оно што се веже за БиХ – рекао је Лукач, подсјетивши да су у „оно ратно вријеме“ уз помоћ муслиманске власти у Сарајеву у БиХ доведени џихад ратници.

Он је подсјетио и да је тада јединица „Ел муџахедин“ чинила огромне злочине нарочито над српским становништвом и војницима.

– Они су тада сјекли главе српским војницима, али то тада није било занимљиво свјетској јавности. Обратили су пажњу када су то постали припадници /терористичке организације/ „Исламске државе“ – рекао је Лукач.

Он је нагласио да је тај одред оставио коријене у БиХ и да сада постоје „не 64 параџамата, већ и више од 100“.

Према његовим ријечима, муслиманске власти и даље толеришу активности радикалних исламиста које су одговорне и за бројне терористиче акте.

Он је навео и да је већина терористичких напада у Европи била у вези са БиХ.

– Више пута сам рекао да нису сви вехабисти терористи, али су сви терористи били вахабисти нарочито у БиХ – рекао је Лукач.

(СРНА)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu