Ово је настрашнија фотографија рата икада, годинама нико није хтио да је објави (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

Свијет

Ратне фоторепортере многи из њихове бранше не сматрају умјетницима. Ипак, многи од њих чак и у таквим околностима могу да сниме фантастичне призоре и пронађу неке трагове људскости у окрутном нељудском окружењу.

Kолико бол и патња могу да буду ужасни свједочиле су бројне ратне фотографије током историје, али фотографија коју је 28. фебруара 1991. године снимио Kенет Џарек у Ираку је по нечему била заиста посебна, пише Експес.

Ирачки војник је умро у тешким мукама. Покушао је да изађе из војног камиона преко командне плоче и разбијене шофершајбне након што је ватра прогутала возило. Није успио. Остао је заробљен у грчевитом покушају да спаси голи живот, док је ватра његово тијело угљенисала, пише Блиц.

Тог дана Kенет Џерек је стајао испред спаљеног човјека и фотографисао га. Само тренутак прије, тај војник је био жив. Имао је име, борио се у војсци Садама Хусеина, имао је чин, кренуо је на задатак. Или је можда то био тек обични младић с улица Багдада, којег су регрутовали и натјерали у рат.

Kенетова фотографија била је симбол тог Заливског рата, али никада није угледала свјетлост дана. Ниједан уредник у Америци није хтио да је објави.

Управо су ратне фотографије предмет расправа о томе треба ли их објавити или не. Али све оне које су објављене имале су велики утицај на читалачку публику и изазвале антиратно расположење у јавности, пише Атлантик.

Фотографија ирачког војника није била изгубљена. Недуго након што су објављивање одбили амерички медији, Обсервер у Великој Британији и Либерејшн у Француској су то урадили. Ипак, дошла је прекасно да би имала значајан утицај на публику.

(БЛИЦ)

Mobile Sliding Menu