Односи полиција Републике Српске и Србије одлични (ВИДЕО)

Република

Односи полиција Републике Српске и Србије су одлични, што подразумијева и брзу размјену информација, а сарадњу треба наставити, посебно у сузбијању организованог криминала и корупције, сагласили су се министри унутрашњих послова Српске и Србије Драган Лукач и Небојша Стефановић током разговора у Београду.

Разговарано је и о мјерама које је потребно предузети у борби против тероризма и екстремизма.

Стање безбједности у Републици Српској је повољно и задњих година није било терористичких активности, а Република Српска једина у БиХ има формирану Управу за борбу против тероризма, истакао је министар Лукач, који је учествовао на Конференцији о националној безбједности Србије, одржаној у Београду.

Међу највећим регионалним безбједносним изазовима су нелегалне миграције, радикални екстремизам и тероризам, истичу стручњаци.

У БиХ се и даље толерише развијање вехабијског покрета који се развио до неслућених размјера, истиче министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

Каже да БиХ ништа није урадила по питању више од стотину параџемата, у разном формату.

– Одвија се и обука, регрутују се људи који су отишли на страна ратишта, на сиријско и ирачко ратиште,. БиХ је дала по глави становника највећи број џихад-ратника од било које друге европске земље – истакао је Лукач.

БиХ је можда постала балканска рута за пролазак нелегалних миграната, а међу њима има и терориста, истиче Лукач, додајући да је став институција Српске да на њеном подручју не могу да се праве прихватни центри.

– У тим мигрантским токовима апсолутно има огроман број лица која су користила оружје. Дакле можемо са сигурношћу рећи да је свако пунољетно лице-мигрант који пролази, долази ка Европи – сигурно било или учествовало на неки начин  у борбама – наводи Драган Симеуновић, директор Академије за националну безбједност.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истиче да је у проналажењу механизама за спречавање дјеловања терористичких организација потребна регионална сарадња уз подршку међународних партнера.

– Са свима желимо да разговарамо о томе зато што мислим да још нисмо постигли тако висок степен сарадње, нити имамо довољно ефикасне механизме у процесу дерадикализације – нагалсио је Стефановић.

Уз покушај стварања такозване Велике Албаније, за Србију је највећи безбједносни изазов угрожавање безбједности Срба који живе ван матице, каже министар одбране Србије Александар Вулин.

– Покушај мијењања Дејтонског споразума и укидања Републике Српске и свако умањиване њене надлежности, њеног значаја – је безбједносни изазов за Републику Србију, као и укидање могућности Србима да у Црној Гори пишу својим писмом, говоре својим језиком, укидање права Србима да имају своју цркву – каже Александар Вулин, министар одбране Србије.

Најбољи одговор на све безбједносне изазове јесте српско јединство, поручио је Вулин.

(РТРС)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu