Поново указано на критично здравствено стање генерала Младића

Свијет

У Међународном механизму за кривичне трибунале у Хагу данас је одржана статусна конференција – рочиште посвећено техничким питањима у жалбеном поступку на првостепену, неправоснажну пресуду генералу Ратку Младићу, на којем је одбрана поново указала на то колико је критично лоше његово здравствено стање.

Рочишту је присуствовао генерал Младић, који је отежано изговарајући ријечи, одговорио на процедурално питање судије да ли разумије о чему се говори, али се у даљем току није обраћао суду, већ је то чинио његов адвокат Бранко Лукић.

Лукић је упозорио да медицинска документација генерала Младића, коју је одбрана недавно добила, показује калцификацију и озбиљне дегенеративне промјене које су захватиле више од 50 одсто мозга.

Он је навео да је други проблем кардиоваскуларни систем и срце и указао да је генералу Младићу установљена аритмија, те да тренутно постоји велики ризик од новог можданог и срчаног удара.

Лукић је подсјетио да је аритмија прва манифестација и симптом прије срчаног удара и критиковао то што надлежни у Хагу користе израз „безазлена“ аритмија, наглашавајући да медицина аритмију никада не квалификује као безазлену.

Представник хашког Тужилаштва замолио је суд да, најмање осам седмица прије завршне расправе у жалбеном поступку, обавијести Тужилаштво када ће завршна расправа бити заказана.

Он је истакао да је ријеч о великом случају и да је ова информација потребна како би се адекватно припремили, а овој молби се придружила и одбрана.

Син генерала Младића, Дарко Младић рекао је Срни да Механизам још није донио одлуку поводом ранијег поднеска одбране у вези са захтјевом за привремено пуштање на слободу ради лијечења.

– Фактички, ми смо поновили наш захтјев у вези са здрављем и упозорили на проблеме, јер смо сада опет са закашњењем од њихове медицинске службе добили документацију за коју нисмо сигурни да је комплетна. С тим да је замјерка да медицинску документацију не добијамо у одговарајућем року и да је очигледно непотпуна. Резултате ултразвука добили смо са кашњењем од пар мјесеци – навео је Дарко Младић.

Првостепена пресуда генералу Младићу изречена је пред Хашким трибуналом 22. новембра 2017. године, када је осуђен на казну доживотног затвора.

(СРНА)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu