Пленковић вријеђао Србију у Савјету Европе

Регион

Српска делегација при Парламентарној скупштини Савјета Европе упутила је оштар протест предсједнику Парламентарне скупштине Лилијан Мари Паскије и затражила хитан састанак због данашњег скандалозног обраћања премијера Хрватске Андреја Пленковића посланицима Парламентарне скупштине Савјета Европе, саопштено је из Скупштине Србије.

Пленковић је у одговору посланику Александру Шешељу крајње непримјерено изнио скандалозну тврдњу да је током сукоба деведесетих година Србија била агресор, а Хрватска жртва, наводи се у саопштењу.

Из Скупштине Србије истичу да је, „испровоциран питањима о угроженим правима Срба у Хрватској, премијер Пленковић наставио са увредама на рачун државе Србије“.

Делегација Србије сматра да предсједник Парламентарне скупштини Савјета Европе није реаговала правовремено и да је прекршила правила о раду, „дозвољавајући Пленковићу да настави срамно излагање“.

У саопштењу се наводи да је на овај начин он избјегао да одговори на суштински важна и неријешена питања српске националне мањине, која Хрватска гура под тепих, а констатовао их је извјештај Европска комисија против расизма и нетолеранције о Хрватској из априла.

Из Скупштине Србије истичу да досадашња пракса у Парламентарној скупштини Савјета Европе не биљежи да један премијер држи предавање посланику Парламентарне скупштине, кршећи основни принцип слободе говора.

Због новонастале ситуације, српска делегација инсистира на хитном састанку са Лилијан Мари Паскије и тражи реаговање на недопустиво понашање хрватског премијера, наводи се у саопштењу.

(СРНА)

Mobile Sliding Menu