Стуб на коме је настала Република Српска (ВИДЕО)

Република
Борачка организација РС је стуб на коме је настала Република Српска, поручено је са обиљежавања 25 година постојања БОРС-а.

Окупљамо 64 одсто популације која је била у рату, успјели смо сачувати јединсто и снагу и увијек смо ту за Републику Српску каже први човјек ове организације. Како каже, јединство бораца у протеклом рату  и образац понашања у одбрани је оно на шта би се требали угледати сви који се и данас боре за очување виталног државног интереса.

“Борачка организација је организација која заузима ставове за питања о интересу за РС и од националног интереса и не устручавамо се да изађемо у јавност што се тиче дневне политике да се питањима дневне политике не бавимо”, рекао је  Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

Баве се зато и данас у БОРС-у статусом ове категорије. Посљедње што је учињено за бивше борце јесте мјесечна надокнада за оне који имају више од 65 година старости а немају 15 година радног стажа. Ипак допринос који су дали за српски народ је немјерљив поручује  министар Миленко Савановић.

“Захваљујући јединсту народа, јединству политика створена је ВРС 12.маја 92. и ми смо се оправдали за оно што смо морали да урадимо а то је борба српског народа за свој простор, ,своју државу”, рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади РС.

Да остану аполитични када су у питању странке а и те како политични када је у питању очување институција РС, поручио је БОРС-у и предсједник Милорад Додик. Није каже поносан што је Српска изгубила своју војску, али то је само још један доказ да се мора спријечити даља централизација Босне и Херцеговине и да остале националне позиције морају очувати.

„Данас мислим да имамо изграђене јаке, двије државе српског народа, Републику Српску и Србију и зато сам поборник идеје да ми који смо од народа изабрани не смијемо да ширимо нове илузије и од БиХ направимо нову илузију јер БиХ није мјесто на коме можемо да одбранимо своје национале позиције“, рекао је Додик.

“Захваљујући борцима, официрима, генералима српски народ данас има институције које га чувају и бране и које омогућавају да живи равноправно на овом простору”, рекао је Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ

Живот за РС дало је  око 23.000 бораца, припадника Војске Републике Српске и полиције. Заједно са страдалим цивилима РС је имала око 30.000 жртава а   материјално разарање је немјерљиво. Зато РС има слободу, поручили су учесници Форума бораца Српске.

 

(АТВ)

Mobile Sliding Menu