“УВИЈЕК ЋУ ПАМТИТИ ДАН КАДА ЈЕ МАЈКА ОДВЕЛА СЕКУ” Тешка судбина малог Дејана ПОТРЕСЛА РЕГИОН

Република

Прича о тешкој судбини Дејана Зорића (11) из Доњих Агића код Новог Града, којег је оставила мајка, ујединила је велики број хуманих људи у намјери да помогну овом малишану.

Наиме, прије четири године Дејанова мајка одлучила је да напусти брачну заједницу са његовим оцем. У други дом одвела је Дејанову млађу сестру, а Дејана је оставила код баке и дједа у трошној кућици, до које се стиже брдовитим макадамским путем.

Сада њих троје бораве у једној собици без воде и купатила, док је Дејанов отац у сусједном, такође трошном објекту.

Овај малишан је у недавно објављеном видео прилогу са сузама у очима испричао да је молио мајку да се врати, али да она то није хтјела. Рекао је новинарима и да су му највеће жеље „да му се врати сестра и да му се направи нешто куће“. Искрене дјечије сузе такла су срца великог броја људи. На праг куће Зорића куцају бројни људи који желе помоћи дјечаку који расте без мајке. Тако је и у вријеме наше посјете од Приједорчанина на поклон добио бицикл.

– Срећан сам и одмах сутра идем с њим у школу. Није ми тешко возити по овом брдовитом путу, научио сам то на једном старом бициклу – одушевљено каже Дејан.

Додаје да до школе, која је удаљена око четири и по километра, најчешће пјечачи.

– Понекад ме повезу родитељи другара који ме сретну. Када буду јака киша, јавим учитељици да не могу доћи – прича он.

Наводи да ће дан када је мајка отишла и одвела секу увијек памтити.

– Она је била мала тада. Моја мајка ју је узела у нарамак и однијела, а ја сам спавао. Послала је мојој баки поруку да и ја сиђем доље до пута, али ја нисам хтио, јер ми је стриц обећао да ће ме водити у мјесто Ћеле. Када смо се вратили кући навече сазнао сам да је отишла и удала се – прича храбри дјечак.

Додаје да је од тада сестру Дејану видио два пута.

– Једном сам је случајно срео у мјесту Чолопек, а други пут сам био отишао код њих да је видим. Нисам је видио сигурно четири године, али препознао бих је. Сигуран сам да би и она мене – истиче он.

Вјерује да ће уз помоћ добрих људи добити условнију кућу с купатилом и својом собом, али и собом за секу у којој ће она бити када се врати.

Дејанова бака Стана Зорић (56) каже да њен супруг и син обављају повремене послове те да нису у могућности сами градити кућу.

Стана истиче да одгајати овог паметног дјечака са прелијепим зеленим очима, да за њу то уопште није тешко.

– Дејан само има жељу да му се врати сестра и да скупа иду у школу. Обоје бих их прихватила само да су заједно! Она је иста Дејан, рођена је на Дан жена и највећи ми је поклон, а нисам је видјела од тог 16. маја 2015, када ју је мати одвела – прича Стана док јеца и брише сузе.

Додаје да је Центар за социјални рад одредио да један викенд Дејана посјећује свога брата, а да наредни викенд Дејан иде код ње.

– Одвео га је дјед једном код сестре и мајке, и онда је његова мајка послала поруку да нико више не долази, јер јој се бунио тадашњи муж – објашњава Стана.
Тврди да су јој радници Центра рекли да им они доставе садашњу адресу Дејанове мајке како би предузели наредне кораке.

Истиче да је Дејан окусио суровост живота у данима када би требало да буде најбезбрижнији и додаје да је примјер за све јер је успјешан каратиста и врло добар ђак. Наводи да њен број телефона посљедњих дана позивају многи како би понудили помоћ, те да је непријатно изненађена понудама појединих људи да посвоје Дејана.

– Не могу замислити живот без њега. Послали су ми поруку из иностранства да посвоје Дејана. Ма, знате шта, боље би било да су ме ударили, нема шансе! То сам ја отхранила од првог дана, како се родио дошао је у ову кућу код мене – истиче она.

Новинар из Приједора, Младен Каран, који је и покренуо акцију за помоћ породици Зорић, каже да му је Дејан током првог, случајног сусрета отворио душу и испричао своју тешку животну причу.

– Потрудио сам се да сви ту причу чују. Урадили смо за телевизију прилог који је имао одјек не само у Српској, већ и региону и иностранству. Лјуди се јављају да помогну – каже Каран.

Додаје да је циљ сакупити новац или материјал за нову кућу.

– Дејанова жеља је да остане у родним Доњим Агићима. Сматрамо да је најбоље купити већ саграђену кућу ближе путу или градити нову у равнијем дијелу Доњих Агића како би он лакше ишао у школу. Надамо се да ће се можда неко јавити ко би им и поклонио плац за градњу куће у овом мјесту – открива Каран.

Хуманитарни концерт
Младен Каран и Дарио Царић организоваће хуманитарни концерт за помоћ породици Зорић.

– Концерт ће бити крајем новембра. Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача обећао нам је помоћ и простор у спортској дворани у Новом Граду, која има капацитет 800 људи. Надамо се добром резултату – каже Царић.

Рачуни за помоћ Дејану Зорићу
СБербанк : 567-363-5900-5252-25

НЛБ Развојна банка : 562 007 812 885 2740

Број девизног рачуна за уплате из иностранства:

ИБАН : БА 395 620 0781 556 878 87

СWИФТ БИЦ РА ЗББА22

(СИ)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu