У српском народу животна снага Светог Саве

Издвојене, Република

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је на свечаној академији у Бањалуци поводом 800 година од аутокефалности Српске православне цркве да је Свети Сава дао животну снагу српском народу којом је савладао све потешкоће у протеклих осам вијекова.

Владика Јефрем је на почетку академије у Банском двору истакао да су живот и светачка личност Светог Саве ушли дубоко у свијест српског народа.

– Свети Сава дао нам је животну снагу којом смо могли савладати све потешкоће, које смо имали у протеклих осам вијекова, и са том истом виталношћу и оптимизмом улазимо у ново стољеће – оцијенио је владика бањалучки.

Он је указао да се на светосавском путу посрће и пада, али да се Срби увијек дижу у славу Божију и остају усправни пред Богом и Светим Савом.

– Чињеница да постојимо као народ и да смо се очували упркос страшним историјским искушењима доказ је да нас је на том путу водила сигурна рука. Без обзира на све потешкоће, које имамо, са пуно вјере, наде и оптимизма гледамо у будућност – додао је владика Јефрем.

Он је у свом говору подсјетио да су Црквом прво управљали епископи Грци, али да и поред најбоље воље нису могли да донесу жељени напредак.

– У том судбоносном времену, које је прије могло довести расулу него сабирању и напретку, на српској историјској сцени појављује се горостасна личност Светог Саве, која покреће у толико жељеном и потребном правцу уводећи Српску православну цркву и народ у златну Немањићку епоху – подсјетио је владика Јефрем.

Према његовим ријечима, то је перод када је Србија доживјела политички, државни и културни врхунац.

Свети Сава је, подсјетио је бањалучки владика, био први српски ахиепископ, оснивао нове епархије, хиротонисао епископе из реда својих ученика поучене бесједом о правој вјери, мирио завађену браћу…

Био је светитељ наоружан благодатном силом Светог Духа и све што је чинио током овоземаљског живота, каже владика Јефрем, радио је у славу Божију и на добробит Цркве и народа.

О историјату Епархије бањалучке говорио је протојереј Драган Максимовић, старјешина Саборног храма Хроста Спаситеља у Бањалуци.

На академији је наступио хор свештеника Епархије бањалучке, хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ и мјешовити хор Академије умјетности Бањалука.

Свечаној академији присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Свечана академија завршена је хорским извођењем пјесме „На многаја љета живјела Републико Српска“. Одржана је у организацији Епархије бањалучке.

(РТРС)

You may also read!

Републико, срећан ти рођендан! (ВИДЕО)

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске. Дефилеу је присуствовао велики број грађана из

Read More...

Цвијановић: Српска за сва времена

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска никада неће дићи руке од 9. јануара и нагласила да

Read More...

Божићна посланица: Православну вјеру сачувати по сваку цијену (ВИДЕО)

Православну вјеру треба чувати и сачувати по сваку цијену, а не смијемо заборавити ни Стару Србију, односно Косово и

Read More...

Mobile Sliding Menu