Цвијановић: Српска приказује реално стање

Република
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Српска у извјештајима Савјету безбједности УН представља реално стање у БиХ, док високи представник шаље политичке памфлете који тенденциозно приказују прилике у земљи.

Она је навела да је у типским извјештајима ОХР-а Српска оптуживана за одређене ствари, док се, када постоји јасна кривица Федерације БиХ, то не наводи.

– Наша намјера је да прикажемо ситуацију у БиХ онаквом каква јесте. Представник Русије у Савјету безбједности УН реферише се на наше ставове и износи чињенице у вези са ситуацијом у БиХ. Међутим, знамо и да они који игноришу Српску читају наше извјештаје, о чему су нас информисали људи из њихових кабинета, па је само ствар времена када ће хтјети да реално говоре о ситуацији у БиХ иако годинама покушавају стварати лажну слику – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је навела да се због лажне слике дошло у ситуацију да у оквиру БиХ нема кохезије и да је продубљено неповјерење.

– То је заслуга међународне заједнице. Да би се могло ићи напријед, домаће институције морају имати потпуно власништво над процесима, без уплитања међународне заједнице која се сврставала на једну страну, правећи БиХ каква не може да буде – нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је кабинет предсједника Републике Српске увијек укључен у израду ових извјештаја, као и Влада Српске, ресорно министарство, али и консултанти из Америке.

(СРНА)

Mobile Sliding Menu